Fietspositionering

Fietsen

Service Fietsen

De correcte positie op de fiets wordt bepaald door verschillende factoren. Daarom is een multidisciplinaire aanpak nodig. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Iedereen heeft andere verhoudingen en andere doelstellingen.

350.00

Opties

+€ 75.00

Met behulp van een zadeldrukmeting kunnen we, door middel van een druktapijtje, uitzoeken welk type zadel het meest voor jou geschikt is én de positie van jouw zadel controleren.

1. Intakegesprek

Op basis van een aantal vragen starten we met de analyse.
Wat zijn je specifieke doelstellingen?
Heb je in het verleden te kampen gehad met blessures?
Hoeveel uren train je momenteel per week?

2. Lenigheid

Zowel de kniebuigers, kniestrekkers, heupbuigers, heupstrekkers als de iliotibiale band (zijkant been en heup) worden gescreend op hun flexibiliteit. Deze screening speelt een belangrijke rol in de latere positionering op de fiets aangezien de lengte van de spieren de bewegingsmogelijkheden bepalen


3. Voetstructuur

We bekijken zowel de drukverdeling onder de voeten als de mobiliteit van de voetstructuur. Op basis van deze waarnemingen en de analyses tijdens het fietsen beslissen we of het maken van persoonlijke fietszolen aangewezen is. Voor de fietszolen maakt Energy Lab gebruik van specifieke niet dempende materialen. Deze zorgen voor een zeer stijve en lichte fietszool die de trapefficiëntie en krachtoverbrenging optimaliseert.

4. Rug- en bekkenscan

De Diers 4D scanner (4D = hoogte, breedte, diepte en tijd) meet en analyseert de volledige rugcurvatuur, de bekkenstand en de rotatie van de wervels ten opzichte van het bekken en van elkaar. Deze analyse is van cruciaal belang gezien de grote invloed van de fietspositie op de rugbelasting en de problematiek van rugklachten bij vele fietsers.


5. Fietsscan

Aangezien de fietspositionering uitgevoerd wordt op onze dynamische GURU fitbike hoef je niet noodzakelijk een fiets mee te brengen. Indien je al over een fiets beschikt, dan scannen we met behulp van een Retül 3D meetsysteem je huidige fiets en nemen de geometrie ervan over op onze fitbike. Je huidige fietspositie wordt dan het uitgangspunt van onze zoektocht naar jouw optimale fietspositie.

6. Schoenplaatjes

Vaak worden schoenplaatjes op gevoel geplaatst. Dit kan leiden tot een efficiëntieverlies en overbelastingsblessures. Het correct plaatsen van de schoenplaatjes op basis van voet- en onderbeenstructuur is daarom van essentieel belang. Het is aan te raden om nieuwe schoenplaatjes mee te nemen indien de huidige afgesleten zijn.

  

7. 3D-fietspositionering

De fietspositie wordt dynamisch geanalyseerd met het Bioracer Motion systeem. Dit stelt ons in staat om een simultane links/rechts meting uit te voeren van heel wat belangrijke parameters van de fietsbeweging (gewrichtshoeken, positie van de knie t.o.v. voorvoet, knietraject, balans, links/rechts verschillen,...). De positionering wordt uitgevoerd op een dynamische GURU fitbike. Tijdens het fietsen passen we de fietspositie aan op basis van die verschillende parameters. Hierbij zoeken we naar de ideale combinatie van efficiëntie en comfort.

8. Afstellen van je fiets

We leggen je nieuwe optimale fietspositie vast tot op 1 mm nauwkeurig. Met deze informatie passen we je huidige fiets (in de mate van het mogelijke) ter plaatse aan.

Daarnaast beschikt Energy Lab over een zeer uitgebreide database met de nieuwste fietsframes. Als je een nieuwe fiets wil aankopen, kunnen we je adviseren welke fiets het best aansluit bij je ideale fietspositie. 

9. Bespreking testresultaten

Na de analyses bespreken we alle testresultaten. Wat zijn de veranderingen aan de fietspositie? Welke oefeningen kan je uitvoeren om je stabilteit, bekkenstand, pedaalefficiëntie en lenigheid te verbeteren? We nemen de tijd om alles in detail te overlopen.

 

Wat krijg je mee naar huis?

  • Een uitgebreid en gedetailleerd verslag van je fietspositionering, inclusief video’s van je positie voor en na de positionering
  • Een optimaal afgestelde fiets (in de mate van het mogelijke) / richtlijnen voor de aankoop van een nieuwe fiets
  • Correct geplaatste schoenplaatjes
  • Verslag van je lichaamssamenstelling
  • Verslag van je bekkenstand en rugpositie met trigger points voor je kine of osteopaat
  • Advies over rompstabiliteitsoefeningen
  • Advies over stretching van de belangrijkste spiergroepen voor fietsers
 

Aangeboden door

  • Energy Lab Leuven
Top