Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Fietspositionering

Go2 A9054

Verschillende factoren bepalen de correcte positie op de fiets. Een multidisciplinaire aanpak is dan ook vereist. De fiets moet aangepast worden aan de renner en niet omgekeerd. Iedereen heeft andere verhoudingen en andere doelstellingen.

1. Intakegesprek

Op basis van een aantal vragen starten we met de analyse:
Wat zijn je specifieke doelstellingen?
Heb je in het verleden te kampen gehad met blessures?
Hoeveel uur train je momenteel per week?

2. Lichaamsscan

Een scanner brengt je lichaam nauwkeurig in beeld. Deze analyse biedt onder andere de mogelijkheid om een eventueel beenlengteverschil en verschil in spiermassa tussen linker- en rechterbeen te traceren. Deze gegevens dienen immers in rekening gebracht te worden bij de verdere positionering.

3. Lenigheid

Zowel de kniebuigers, kniestrekkers, heupbuigers, heupstrekkers als de iliotibiale band (zijkant been en heup) worden gescreend op hun flexibiliteit. Deze screening speelt een belangrijke rol in de latere positionering op de fiets aangezien de lengte van de spieren de bewegingsmogelijkheden bepalen

Go2 A8949
Energy Lab Nl Paul Raats Dsc 3984

4. Voetstructuur

We bekijken zowel de drukverdeling onder de voeten als de mobiliteit van de voetstructuur. Op basis van deze waarnemingen en de analyses tijdens het fietsen beslissen we of het maken van persoonlijke fietszolen opportuun is. Voor de fietszolen maakt Energy Lab gebruik van specifieke niet dempende materialen. Dat zorgt voor een zeer stijve en lichte fietszool die de trapefficiëntie en krachtoverbrenging optimaliseert.

5. Rug- en bekkenscan

De Diers 4D scanner (4D = hoogte, breedte, diepte en tijd) meet en analyseert de volledige rugcurvatuur, de bekkenstand en de rotatie van de wervels ten opzichte van het bekken en van elkaar. Deze analyse is van cruciaal belang gezien de grote invloed van de fietspositie op de rugbelasting en de problematiek van rugklachten bij menig fietser.

Schermafbeelding 2017 10 26 Om 09 09 48

6. Scan van de fiets 

Aangezien de fietspositionering uitgevoerd wordt op onze dynamische GURU fitbike hoef je niet noodzakelijk een fiets mee te brengen. Indien je al over een fiets beschikt, dan scannen we met behulp van een Retül 3D meetsysteem je huidige fiets en nemen de geometrie ervan over op onze fitbike. Je huidige fietspositie wordt dan het uitgangspunt van onze zoektocht naar jouw optimale fietspositie.

7. Schoenplaatjes

Vaak worden schoenplaatjes op gevoel geplaatst. Dit kan leiden tot een efficiëntieverlies en overbelastingsblessures. Het correct plaatsen van de schoenplaatjes op basis van voet- en onderbeenstructuur is daarom van essentieel belang. Het is aan te raden om nieuwe schoenplaatjes mee te nemen indien de huidige afgesleten zijn.

8. 3D-Fietspositionering

De fietspositie analyseren we dynamisch tijdens het fietsen via een 3D hoekmeting op onze dynamische GURU fitbike. Tijdens het fietsen passen we de fietspositie aan aan de hand van verschillende parameters (gewrichtshoeken, positie van de knie t.o.v. voorvoet, knietraject, enz.). Hierbij zoeken we naar de ideale combinatie van efficiëntie en comfort.

Tijdens de analyse besteden we ook aandacht aan de pedaalkracht (links-rechts verschillen, efficiëntie, verschillen bij positiewissels, enz.) en stabiliteit. 

Energy Lab Nl Paul Raats Dsc 4293
Energy Lab Nl Paul Raats Dsc 4137

9.  Afstellen van je fiets

Tot op 1mm nauwkeurig leggen we je nieuwe optimale fietspositie vast. Met deze informatie passen we je huidige fiets (in de mate van het mogelijke) ter plaatse aan.

Daarnaast beschikken we bij Energy Lab over een zeer uitgebreide database met de nieuwste fietsframes. Indien je een nieuwe fiets wenst aan te schaffen, kunnen we je adviseren welke fiets het best aansluit bij je ideale fietspositie. 

10. Bespreking

Na de analyses bespreken we alle testresultaten. Wat zijn de veranderingen aan de fietspositie? Welke oefeningen kan je uitvoeren om je stabilteit, bekkenstand, pedaalefficiëntie en lenigheid te verbeteren? Deze en veel meer vragen overlopen we in detail.

Energy Lab Nl Paul Raats Dsc 4313

Wat krijg je mee naar huis?

  • Een uitgebreid en gedetailleerd verslag van je fietspositionering inclusief video’s van je positie vóór en na de positionering
  • Een optimaal afgestelde fiets (in de mate van het mogelijke) / richtlijnen voor de aanschaf van een nieuwe fiets
  • Correct geplaatste schoenplaatjes
  • Verslag van je lichaamssamenstelling
  • Verslag van je bekkenstand en rugpositie met triggerpoints voor je kiné of osteopaat
  • Advies over rompstabilisatie-oefeningen
  • Advies over stretching van de belangrijkste spiergroepen voor fietsers


Benieuwd wat onze coaches voor jou kunnen doen?

Maak je afspraak online
L1007208