+ Waarom en hoe blijf ik voldoende bewegen?

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Waarom en hoe blijf ik voldoende bewegen?

Beweging

"Waarom en hoe blijf ik voldoende bewegen?" Een vraag die Paul Van Den Bosch, oprichter van Energy Lab, nauw aan het hart ligt. Zeker nu is voldoende beweging van primordiaal belang. Een gezond en fit lichaam heeft een beter afweersysteem en kan virussen, zoals het coronavirus, een beetje meer op afstand houden.

Combineren als sleutelwoord

Een sterkere afweersysteem tegen infecties bereik je echter niet alleen door genoeg te bewegen. Naast bewegen zijn slaap en een gezond voedingspatroon zeer belangrijke pijlers. Verdelen we tussen deze drie de podiumplaatsen, dan krijgt fysieke activiteit de zilveren plak. Een goed eetpatroon neemt brons in ontvangst, maar het is voldoende slaap die goud wint. “Een onderbelichte pijler”, weet Van Den Bosch. “In de Nieuwjaarslijstjes zie je ‘diëten en gezonder eten’ en ‘meer bewegen’ op 1 en 2, maar van slaap is er geen spoor, zelfs geen eervolle vermelding. Jammer. Nochtans moet je elke pijler onder handen nemen om duurzame resultaten te halen.” 

Vergeet ook het mentale aspect niet. Ook te hoge stress verzwakt onze weerstand. Het probleem: de moderne mens pakt zijn stressoren niet aan. Ze verschijnen in alle vormen. Al zeker via het werk: mails, meetings en meer. Onze voorouders pakten het beter aan. Dreiging? De Homo Sapiens ging toen – noodgedwongen - over tot actie: ‘vechten of vluchten (fight of flight)’. Hierdoor kwamen de stresshormonen terug tot rust. Als wij vandaag worden geconfronteerd met een ‘moderne’ dreiging, zoals een nieuwe target, een onverwachte mail,… dan blijven we zitten. Wij gaan niet over tot actie, en onze stresshormonen blijven door ons bloed razen. En net daarom moeten we extra bewegen. Bewegen brengt onze stresshormonen tot rust. Het heeft hetzelfde effect als de ‘fight or flight’.

Er zijn nog andere voordelen. Meer bewegen zorgt o.a. voor: 

  • Een betere vetverbranding,
  • Een verhoogde hersenactiviteit (a.k.a. creativiteit),
  • Een gezonder hart, 
  • Meer energie, 
  • Een sterkere weerstandsvermogen tegen infecties.

Bewegen ≠ sporten

Vooral nu is dat laatste puntje van groot belang. Bewegen versterkt je immuunsysteem tegen virale infecties, zoals COVID-19. Daar hoef je niet diep voor te gaan. Bewegen staat immers niet gelijk aan sporten. “Meer nog, ga bewegen met een gematigde intensiteit. Actieve huishoudelijke taken of een stevige wandeling voldoen aan al dit criterium”, vertelt Van Den Bosch.

Maar hoe doe je dat op een verantwoorde en slimme manier? “Veel hangt af van je fitheidsniveau. Een goede richtlijn om volgen blijft: beweeg wekelijks 150 minuten met een matige intensiteit  en daarnaast ook nog 3 x 20 minuten met een iets hogere intensiteit (joggen, fietsen…). Gematigd bewegen is wat vandaag primeert, omdat te zware trainingen een negatieve impact hebben op ons immuunsysteem.” Die 150 minuten deel je best op in 5 blokjes van een half uur per week. “Stappen, fietsen, klusjes in de tuin of het huishouden, ... zolang je maar actief bezig bent.”

Ander onderzoek, naast de bovengenoemde richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie, wijst uit dat iedere dag 3 gestructureerde blokjes van 10 minuten stappen  gelijkaardige resultaten teweegbrengen als de gekende 10.000 stappen per dag. Hoe dan ook: blijf dagelijks voldoende bewegen met een matige intensiteit. Want gebrek aan beweging is ook een pandemie.

Lees onze fitheidstips

Blog
Lees Onze Fitheidstips