Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Zo begeleidt Energy Lab wielerploeg Lotto-Soudal tijdens Tour de France

Testing & Coaching

Zaterdag 7 juli is het zover: de Tour de France gaat terug van start. De wielerliefhebbers zijn er klaar voor, maar zijn de renners dat ook? We vroegen het aan Wim Van Hoolst, performance coach van Lotto-Soudal bij Energy Lab. Hij legt uit hoe Energy Lab de renners begeleidt en wat de ambities zijn voor deze 105e editie van de Tour.

BEGELEIDING LOTTO-SOUDAL

Al sinds 2009 worden renners van Lotto-Soudal getest en gecoacht door Energy Lab. “We zorgen voor de volledige fysieke ondersteuning van de renners”, legt Wim Van Hoolst uit. “Zo ondergaan de renners een uitgebreide analyse van de lichaamssamenstelling, worden ze onderworpen aan inspanningstests in het labo of veldtests op de weg, ondergaan ze aerodynamische tijdrittests, zweetanalysetests en powerbreathe tests waarbij we de ademspierkracht en het teugvolume in rust en tijdens inspanningen meten. Ook het maximale zuurstofopnamevermogen (VO2 Max) en andere spirometrische gegevens worden bepaald, zoals mechanische efficiëntie en calorimetrische gegevens, wat zo veel wil zeggen als de energie dat het vet- en koolhydraatmetabolisme verbruikt. Ten slotte staan de Energy Lab-coaches ook wekelijks in contact met de renners en de sportdirecteurs om hen op die manier optimaal te kunnen begeleiden.”

Screening Lotto Soudal Energy Lab 14

Power breath test

Screening Lotto Soudal Energy Lab 8

Analyse van de lichaamssamenstelling

TOUR DE FRANCE  

In mei gaan de meeste renners ter voorbereiding op de Tour op hoogtestage. Dan wordt er voornamelijk nog rustig getraind. Begin juni rijden de renners ofwel het Critérium du Dauphiné ofwel de Ronde van Zwitserland, gevolgd door de nationale kampioenschappen als laatste specifieke voorbereiding op de Tour. Sommige renners, zoals onder andere Tiesj Benoot of Tomasz Marczynski keren in juni zelfs nog even terug naar de Sierra Nevada tot vlak voor het kampioenschap.  

“Tijdens de Tour de France ben ik zelf aanwezig van zondag 8 tot dinsdag 10 juli. Op maandag 9 juli staat de ploegentijdrit op het programma. Samen met de sportdirecteurs stellen we dan het raceplan op. Dat betekent dat we de posities bepalen en tactische afspraken maken wat betreft de indeling van de tijdrit en de aflossingsbeurten”, vertelt Wim Van Hoolst.

“Met één topsprinter en 4 vrijbuiters zijn er bijna dagelijks kansen om mee te strijden voor de zege.”Wim Van Hoolst, Energy Lab coach
Lotto Soudal
Photo credits: www.lottosoudal.be

AMBITIES

"De ploeg reed een knappe ploegentijdrit in het Critérium du Dauphiné. In de Baloise Belgium Tour behaalde Greipel twee overwinningen, Jelle Vanendert won de koninginnenrit en Jens Keukeleire won het eindklassement. Natuurlijk is de Tour nog van een ander kaliber, maar de voorbereidingen verliepen in ieder geval goed. De Tour starten met een sprintoverwinning in de eerste of tweede rit zou dan ook fantastisch zijn", zegt Wim. "André Greipel maakt hier zeker kans. Tomasz Marczynski, Thomas De Gendt, Jelle Vanendert en Tiesj Benoot zijn vrijbuiters. Ook zij hebben in deze Tour verschillende kansen om mee te strijden voor ritwinst. De rit naar Roubaix staat ook met stip genoteerd. Misschien zien we Jens Keukeleire hier wel schitteren."

 

 

Benieuwd wat onze coaches voor jou kunnen doen?

Maak je afspraak online
L1007208