+ Hoe bereid je de terugkeer voor naar het kantoor?

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Hoe bereid je de terugkeer voor naar het kantoor?

Nu we langzaam overgaan naar het nieuwe normaal, worden de beperkingen die ons worden opgelegd door het coronavirus wat minder streng, en meer gestructureerd. We durven weer naar buiten te stappen. En collega’s stappen dan weer het kantoor binnen. Nu werknemers de voordelen van thuiswerk hebben ervaren, is een terugkeer naar kantoor misschien niet zo eenvoudig als je denkt.

Voor velen was telewerken een primeur. Maar iets geheel nieuws uitproberen kan makkelijker zijn dan terug te gaan naar wat we kennen. Zeker nu we de voordelen van werken op afstand hebben ontdekt. En, laten we eerlijk zijn, we gaan ook niet geheel terug naar de situatie die we kennen, althans niet voor de volle 100%. Met veel maatregelen die nog van kracht zijn, kan onze vertrouwde werkplek bevreemdend aanvoelen. We geven je enkele tips om de terugkeer van je medewerkers naar kantoor tot een succes te maken.

  • Lokaliseer stressoren

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de werknemers zich niet klaar voelt om weer naar kantoor te gaan. Hun grootste zorg: de angst om ziek te worden. Maar deze pandemie heeft ook aangetoond dat je veel tijd kunt besparen met het vermijden van de langdurige pendel.

Als HR-verantwoordelijke, laat medewerkers hun zorgen uiten. Zo voorkom je woede en angst. Maak duidelijk dat het bedrijf de nodige voorzorgs- en preventieve maatregelen heeft genomen om een gezonde en virusvrije werkomgeving te garanderen. Andere ‘hindernissen’, zoals een lange pendel of pendel tijdens piekuren, kunnen evenzeer worden aangepakt. Toon flexibiliteit als werkgever en stel flexibele werktijden voor, zodat medewerkers in kalmere periodes zich naar het kantoor kunnen begeven.

  • Vermijd demotivatie

Zoals hierboven vermeld, kan het moeilijk zijn om nieuw verworven privileges op te geven. Sommige werknemers zijn eraan gewend geraakt om thuis te werken en zullen zich gedemotiveerd voelen nu ze opnieuw moeten opboksen tegen vroegere alarmklokken, woon-werkverkeer en vaste werktijden. Hier niet op anticiperen kan leiden tot een paar ontevreden gezichten (iets dat zelfs een mondmasker niet kan verbergen).
Het is aangewezen om je medewerkers de mogelijkheid te bieden om flexibel om te gaan met hun werkuren, toch zeker in de eerste weken van de heropening. Laat ze dit moment aangrijpen als een kans om bepaalde processen te verbeteren, in plaats van blindelings naar het oude en vertrouwde terug te gaan. Voer gesprekken over toekomstige werkschema’s en maak vanaf het begin een duidelijk beleid over telewerk. Behandel je herintrede in het kantoor alsof je medewerkers op weg zijn naar iets nieuws en fris. Out with the old, in with the new.

  • Wees geduldig

We maken allemaal een beetje een sprong in het diepe. Deze ongekende situatie kan gemakkelijk tot gefrustreerde gevoelens leiden. Het dragen van mondmaskers, social distancing en het volgen van diverse maatregelen kan soms wat veel zijn.
Probeer geduldig en flexibel te zijn. Omdat het een nieuwe situatie is voor iedereen, op alle bedrijfsniveaus. Dit nieuwe normaal gaat hand in hand met een leercurve: geduld, flexibiliteit en empathie zijn sleutelingrediënten voor een vlotte terugkeer naar het kantoor.

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276