Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Goede voornemens? Yes, you can!

Hoeveel goede voornemens heb jij al in je leven gemaakt voor het nieuwe jaar? En hoeveel heb je er succesvol afgewerkt? Inderdaad de kans is groot dat je voornemens voor 2022 lijken op die van de vorige jaren.

De wetenschap achter gewoontes

Wat deed je als eerste toen je vanmorgen wakker werd? Ben je meteen naar het koffiezetapparaat gegaan, heb je je e-mails bekeken of ben je onder de douche gesprongen? Heb je voor of na het ontbijt je tanden gepoetst? En als je thuiskwam van je werk, plofte je dan neer voor de tv of trok je je sneakers aan en ging je hardlopen? De meeste keuzes die we gedurende de dag maken, voelen aan als weloverwogen beslissingen, maar dat zijn ze niet. Het zijn gewoontes.

Of je nu meer wil sporten, stoppen met roken, gezonder wil eten, minder wil drinken, je stressniveau wil verminderen, enz., Het gaat allemaal om het creëren van nieuwe gewoontes of het veranderen van oude. Je gedrag veranderen gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar als je het op de juiste manier doet, houd je het vol tot na Valentijnsdag en creëer je die langdurige verandering waar je naar op zoek bent.

Macht der gewoontelussen

Gewoontes ontstaan omdat onze hersenen altijd op zoek zijn naar efficiënte manieren om moeite te besparen. We hebben honderden gewoontes, waarvan we vaak niet eens meer weten hoe ze zijn ontstaan. 

Charles Duhigg legt in zijn bestsellerboek ‘Macht der gewoonte’ uit dat nieuwe gewoontes afhangen van de volgende driestapslus:

1. Het signaal: een trigger voor je hersenen die hen vertelt welke gewoonte ze moeten gebruiken. 

2. De routine: hoe een gewoonte invloed heeft op wat je doet, denkt of voelt. 

3. De beloning: deze helpt ons te bepalen hoe waardevol de gewoonte is en of het de moeite waard is om te onthouden of niet.

Vind een signaal, bepaal een beloning

Als je 's ochtends wilt gaan sporten, is het essentieel dat je een eenvoudig signaal vindt, zoals je sportkleding naast je bed leggen, je wekker een uur eerder zetten of een sportmaatje zoeken. Je hebt niet al deze signalen nodig, één is genoeg. Maar hoe meer signalen je uitprobeert, hoe sneller je er een vindt die voor jou werkt.

Bepaal vervolgens een duidelijke beloning:

zoals een middagsnack of iets wat je een goed gevoel geeft na het verzamelen van je kilometers. Het signaal activeert de routine die je wilt ontwikkelen – in dit geval sporten in de ochtend. Wetenschap toont aan dat een signaal en een beloning niet voldoende zijn om een nieuwe gewoonte te laten voortduren. Je moet jezelf toestaan om naar de beloning te hunkeren, want hunkering is de motor van gewoontes.

Studies tonen ook aan dat de beste manier om een goed voornemen te implementeren, is door deze als een formule op te schrijven. Schrijf je voornemen neer en plaats het waar je het kunt zien! Iets zoals dit:

Als ik in 2022 ‘mijn hardloopkleding naast mijn bed’ zie (signaal), ga ik ‘lopen in de ochtend’ (gedrag) om ‘dat geweldige gevoel te krijgen en mijn dag vol energie te beginnen’ (beloning).

Nu is het aan jou!

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276