Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Fietspositionering: de voordelen

Fietsen is een materiaalsport. In die zin dat je als fietser afhankelijk bent van de fiets. Gezien de fysieke eis van de sport is het heel belangrijk dat de fiets ook effectief als een verlengde van jezelf wordt gezien. Als de fiets dus bij jou past als renner, kunnen er wonderbaarlijke dingen volgen.

1: Verminderen kans op blessures

Iedereen heeft wel eens een kwaaltje tijdens het fietsen. Als die kwaaltjes echter uitgroeien tot een blessure, kan dit hinderlijk zijn en zelfs zorgen dat fietsen niet meer lukt, of niet meer aangenaam is. Grote klachten in de nek, knieën, rug.Maar evengoed tintelingen in de tenen of vingers, zadelklachten, … kunnen allemaal voortkomen uit een slecht afgestelde fiets. Tijdens het fietsen hang je vast met 5 punten aan de fiets. Doordat je vasthangt aan de fiets, kan het lichaam niet altijd zelf kiezen hoe het best beweegt. Bij de fietspositionering wordt gezocht naar het bewegingspatroon dat zo natuurlijk mogelijk verloopt zodat het lichaam niet geforceerd wordt. Zo vermindert de kans op blessures. 

2: Comfort

Dit begrip wordt gelinkt aan blessurelast, maar is ruimer dan dat. Comfort wil zeggen dat je een algemeen welbevinden hebt op de fiets. Ook hierin speelt een goed afgestelde fiets een duidelijke rol. 

3: Prestatie

Een fietsprestatie hangt af van hoe sterk je bent als fietser, maar als de fiets niet goed ingesteld geraakt, kan die prestatie niet optimaal overgezet worden. Fietsen is een makkelijke beweging die complex in elkaar zit. Uiteraard kan je, door de juiste houding aan te nemen op de fiets, makkelijker kracht oproepen vanuit de juiste spiergroepen op het juiste moment van de pedaalcyclus. Dit zal zorgen voor een verbetering van de prestatie.  

4: Advies over fietsen en materiaal in het algemeen

Met de resultaten van de fietspositionering kan gedetailleerd advies gegeven worden over de eventuele aanschaf van een nieuwe fiets. Zo kan je onmiddellijk met de fietsenmaker overleggen welke stuurpen geplaatst wordt, welk zadel gemonteerd dient te worden, maar eerst en vooral welke kadermaat van welk merk en type fiets voor jou optimaal is. 

5: Advies om jezelf als renner te verbeteren

Niet alleen de fiets moet geoptimaliseerd worden, maar ook de renner. De prestatie van een fietser hangt af van zijn conditionele vermogen, maar ook van de controle van de renner over zijn lichaam. Verkorting van de spieren, verminderde activatie van bepaalde spieren, … kunnen zorgen dat een prestatie niet overgebracht kan worden op de fiets, of kan blessures in de hand werken. Door dit aan het licht te brengen, kan er gericht op gewerkt worden. 

6: Plezier en beleving

De 6e goede reden houdt alle andere in: Plezier en beleving. De samenvatting van comfort en prestatie, blessurevrij fietsen en een fiets die perfect bij jou als renner past, is plezier! Als alles goed gaat, zal je merken dat het makkelijker is om plezier te hebben op de fiets. Zo wordt de beleving compleet… 

Ook op zoek naar de ideale positie op de fiets? 

Maak hier een afspraak.

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276