+ 10 geboden om budgetvriendelijk maar gezond te koken

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

10 geboden om budgetvriendelijk maar gezond te koken

Voeding

Voeding is één van onze belangrijkste uitgavenposten, zeker voor wie vaak thuis werkt. Veel mensen willen gezond eten, maar het moet ook lekker en betaalbaar blijven. Verse producten zijn vaak duurder dan ongezonde bewerkte voeding en kant-en-klaar maaltijden. Volg onze tips en tricks om gezond en toch budgetvriendelijk te koken.

1. Maak een boodschappenlijstje

Stel een weekmenu samen en maak op basis daarvan een boodschappenlijstje. Op die manier weet je op voorhand wat je gaat eten en zorg je er bovendien voor dat je geen onnodige aankopen doet in de supermarkt. Twee vliegen in één klap!

2. Doe geen boodschappen op een lege maag

Hoe vaak heb je deze tip al gehoord? En… hoe vaak heb je al boodschappen gedaan als je honger had? Juist… dan koop je meer dan je nodig hebt en grijp je ook nog eens vaker naar ongezonde dingen.

3. Vergelijk prijzen per kilo

Kijk naar de aanbiedingen en bespaar indien nodig door de A-merken te laten slaan. De A-merken staan meestal op ooghoogte, terwijl de basisproducten zich vaak lager in het vak bevinden. Vergelijk de prijzen per kilo en niet per verpakking. Soms lijkt een bepaald merk goedkoper omdat het in een kleinere verpakking zit.

4. Kies voor seizoensgroenten- en fruit

Seizoen groenten-en fruit hebben de lekkerste smaak en zijn bovendien een stuk goedkoper, omdat ze in een grotere oplage worden gekocht. Veel mensen hebben echter geen idee welke groeten en fruit bij welk seizoen horen. Het kan handig zijn een groente- en fruitkalender te raadplegen!

5. Diepvriesproducten als waardig alternatief

Je hoeft je zeker niet schuldig te voelen als je diepvriesproducten zoals groenten, fruit of vis koopt. Deze producten zijn een stuk goedkoper dan hun verse tegenhangers omdat ze langer houdbaar zijn en minder gevoelig zijn voor verderf. Wat betreft voedingswaarde moeten ze zeker niet onder doen. Groenten en fruit worden namelijk vlak na het oogsten ingevroren en bevatten in sommige gevallen zelfs meer vitaminen en mineralen dan hun verse varianten.

6. Vermijd voorgesneden en bereide etenswaren

Vermijd de aankoop van bereide etenswaren zoals voorgesneden salade, groenten in zakjes, soep, aardappelgratin, etc. Voor dezelfde niet-verpakte groentes betaal je vaak 3 tot 5 keer minder. Kant-en-klaar maaltijden zijn ook vaak een stuk duurder en minder evenwichtig dan wanneer je het gerecht zelf klaar zou maken.

7. Vermijd overbodige verpakkingen

Voor verpakking betaal je. Laat je oog vallen op losse producten in plaats van mummies van plastic!

8. Vervang vlees door andere eiwitten

Af en toe wat minder vlees eten is goed voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee! Plantaardige producten zoals peulvruchten zijn vaak gezonde en goedkope eiwitbronnen die perfect als vleesvervanger kunnen ingezet worden. Kikkererwten en bonen zitten bijvoorbeeld boordevol vitamines en mineralen en zijn rijk aan vezels.

9. Koop geen lege calorieën

Frisdrank, snoep, koekjes, chips, etc. Deze producten bevatten veel calorieën en dragen niet bij aan een gezondheid eetpatroon. Ze zijn als het ware ‘leeg’. Deze producten nemen we vaak tussendoor en zorgen er dus ook niet voor dat we minder eten. Af en toe eens zondigen kan geen kwaad, maar niet dagelijks. Het bespaart je een hoop calorieën en geld.

10. Geef een tweede leven aan je restjes

Heb je nog wat eten over van de lunch of het avondmaal? Gooi het dan zeker niet weg en geef je restjes een tweede leven. Groenten of peulvruchten kan je perfect verwerken in een soep of de volgende maaltijd als bijgerecht of als onderdeel van een salade of omelet serveren. Heb je veel over dan kan je het ook altijd invriezen en op een later moment op eten.

Lees onze fitheidstips

Blog
Lees Onze Fitheidstips