Daarom is hydrateren zo belangrijk!
Voeding
Wanneer je sport, verliest je lichaam veel water en minerale zouten. Daarom moet je blijven hydrateren om het verlies aan vocht tegen te gaan en comfortabel te kunnen blijven sporten. Toch besteden veel mensen er te weinig aandacht aan, met alle gevolgen van dien.
Enkele weetjes over water
- Meer dan de helft (ongeveer 60%) van je lichaamsgewicht bestaat uit water.
- Water is hét transportmiddel bij uitstek om zuurstof naar de lichaamscellen te vervoeren.
- Water speelt een belangrijke rol in het reguleren van je lichaamstemperatuur.
- Water bevat elektrolyten, die de geleiding van zenuwimpulsen beïnvloeden.
- Geen water betekent geen enzymen die miljoenen chemische reacties uitlokken, waardoor je lichaam goed functioneert.
Vochtverlies aanvullen
Om uit te leggen waarom hydratatie zo belangrijk is, moeten we het eerst hebben over elektrolyten. Dit zijn mineralen in het lichaam die een elektrische lading hebben. De meest voorkomende zijn natrium, chloride, kalium, fosfor, calcium en magnesium. Elektrolyten hebben verschillende functies, waaronder:
- Reguleren van de vochtbalans en de pH-waarde (zuurgraad) van het bloed
- Verzenden van zenuwprikkels naar de lichaamsdelen
- Vervoer van zuurstof naar de hersenen
- Opspannen/ontspannen van de spieren
Tijdens het sporten verliest je lichaam elektrolyten. Hierdoor heeft zweet een zoute smaak. Hoe intensiever de inspanning, hoe meer elektrolyten verloren gaan. Daarom is het belangrijk om vloeistoffen aan te vullen, en zeker elektrolyten. Je kunt dit doen met zoute snacks of isotone sportdrank. Dit wordt aangeraden bij langdurige inspanningen (2 uur of meer).
Gevaar van dehydratatie
Als je veel lichaamsvocht verliest en het niet aanvult, geraak je uitgedroogd. Dehydratatie is nefast voor de sportieve prestaties. Als het vochtgehalte in je lichaam 1% daalt, neemt je fysieke vermogen 10% af! Dit zijn de gevolgen van dehydratatie:
- Verhoogde hartslag
- De inspanning lijkt zwaarder en je raakt sneller vermoeid
- Slechte regulering van de lichaamstemperatuur
- Minder goede mentale functies, waardoor je reactievermogen achteruit gaat
Dit zijn de alarmsignalen voor dehydratatie:
- Dorst, droge of plakkerige mond
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn
- Droge huid
- Concentratiestoornissen
- Gebrekkige urineproductie
Vergeet niet te drinken
Dorst is hét belangrijkste symptoom. Maar eigenlijk is het geen goede leidraad om uitdroging tegen te gaan. Eens je dorst krijgt, is het al te laat. Drink daarom voor, tijdens en na het sporten voldoende water. Voor je gaat sporten anticipeer je op het vochtverlies dat je gaat oplopen, tijdens het sporten vul je het vochtverlies door transpiratie aan, en daarna blijf je drinken om een vochttekort te vermijden.
Voor een goede hydratatie tijdens het lopen drink je best om de 10 à 15 minuten telkens ongeveer 100 tot 150 ml (1 tot 2 slokken) water of isotone sportdrank. Om darmproblemen te voorkomen, drink je dit best niet ijskoud.
De belangrijkste tip is: luister naar je lichaam en volg je dorstgevoel. Overdrijf niet want te veel drinken kan leiden tot hyperhydratatie, waardoor je onder andere maagproblemen krijgt.
