Benieuwd hoe gezond jij leeft? Doe de gratis Nationale Leefstijlscan!

Maar liefst één Belg op twee weegt te veel en meer dan één op drie beweegt te weinig. Dit doet de roep om toegankelijke initiatieven voor een concrete aanpak van dit maatschappelijk probleem nog luider klinken.

Fitness.be, Golazo en de Vlaamse Logo’s sloegen over de grenzen van private en publieke sectoren heen de handen in elkaar om volop in te zetten op preventieve gezondheidszorg én gezonde leefstijl. Ze kregen daarbij de steun van Willy Sommers, Emma Plasschaert, Sven Nys, Evi Van Acker en Paul Van Den Bosch, die daarbovenop nog een speciale oproep deed aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

‘Hoe ist met jou?’ is de campagneslogan voor de lancering van de Nationale Leefstijlscan. Dit is een gratis gepersonaliseerde online gezondheidscheck over voeding, beweging, sport en rust. Deze tool is voor iedereen die wil weten hoe gezond hij leeft. Met www.nationaleleefstijlscan.be wordt gezondheid letterlijk aangereikt.

De coronacrisis drukte ons keihard met de neus op de feiten: een gezonde levensstijl – waarin beweging, sport en gezonde voeding centraal staan – is levensnoodzakelijk. Maar ondertussen werd de term ‘coronakilo’s’ voor heel wat mensen een feit. Vaak een gevolg van een combinatie van stress, ongezonde voeding en veel minder beweging. Denk daarbij aan telewerk, maar ook aan de beperkingen op het beoefenen van heel wat sporten en de sluiting van de fitnesscentra.

“We kunnen toekijken en verder niks doen, maar dat is geen optie. Meer mensen zijn inderdaad bewuster bezig met hun gezondheid en willen meer gaan bewegen en gezonder leven. Maar vaak ontbreekt het hen aan kennis over de toestand van hun gezondheid en weten ze niet hoe eraan te beginnen. Het is dus belangrijk om komaf te maken met die belemmeringen én te starten met het verstrekken van duidelijke informatie.”Eric Vandenabeele van Fitness.be, de Belgische fitnessfederatie

‘Hoe ist met jou?’ geeft met de Nationale Leefstijlscan concrete antwoorden. Deze gratis test is gebaseerd op de beweeg- en preventierichtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Per leefstijlnorm – zoals voeding, beweging, sport en rust – geven de deelnemers aan hoe ze die toepassen. In de resultaten wordt met de kleuren groen, oranje en rood aangegeven wat de scores voor hun gezondheid betekenen en worden er meteen ook gezonde tips aan toegevoegd.

Het feit dat deze leefstijlresultaten gepersonaliseerd zijn, zet aan om er ook daadwerkelijk verder mee aan de slag te gaan. Dit kan op eigen houtje, maar het spreekt voor zich dat aangepaste professionele begeleiding een grote hulp kan zijn voor een duurzaam resultaat. Voor de bewegings- en voedingsexperten is deze scan een goede basis om stap voor stap haalbare doelen mee te bepalen en dat is vaak waar heel wat mensen nood aan hebben.

Wereldkampioene zeilen Emma Plasschaert, ex-zeilster en olympische medaillewinnares Evi Van Acker en top(sport)coach Paul Van Den Bosch delen hun eigen ervaringen qua gezonde leefstijl.

De drie initiatiefnemers vonden elkaar dankzij de vorige gezondheidscampagne van Fitness.be met Professor Guy T’Sjoen, die in krachten bundelen met de Vlaamse Logo’s – vzw’s die de gezondheid van de Vlamingen willen bevorderen – een kansrijke formule zag. Zij brachten op hun beurt Fitness.be en Golazo samen en de rest is geschiedenis.

Deze unieke samenwerking van private én publieke actoren heeft één gedeeld, maatschappelijk doel: preventieve gezondheidszorg. Door – met respect voor elkaars DNA – informatie, middelen, kennis en ervaring te bundelen, kunnen er ambitieuzere doelen worden vooropgesteld en wordt er een grote meerwaarde gecreëerd voor onze maatschappij. Hopelijk is dit partnership een bron van inspiratie naar meer bedrijven en overheidsinstanties toe.

Benieuwd hoe gezond jij leeft? Doe zelf de test op www.nationaleleefstijlscan.be 

Share on Facebook

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?


Neem contact op
Top