bulletbulletbulletPage 1clipboardfFill 1google-plusShapesocial-linkedinbulletselectFill 1Shapeyoutube

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Het is bewezen: dagelijks bewegen op school is gezond

Varia

Het is algemeen geweten dat de jeugd te weinig beweegt en te veel zit op de schoolbanken. Onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen dat dagelijks bewegen in klasverband helpt om kinderen fitter en gelukkiger te maken. Al meer dan 3000 scholen nemen er al deel aan het sportieve project The Daily Mile.

The Daily Mile

In 2012 zag The Daily Mile het levenslicht. Het project werd gelanceerd door de Schotse hoofdonderwijzeres Elaine Wyllie om de lange, inactieve blokken op de schoolbanken te doorbreken met een dagelijkse korte bewegingsactiviteit met de klas. Concreet komt het erop neer dat lagereschoolkinderen elke dag 1 mijl (1,6 km) lopen of wandelen in de buitenlucht. Nadien worden de lessen gewoon hervat. Leerkrachten bevestigen dat hun leerlingen hierdoor meer energie hebben en zich beter kunnen concentreren. Maar het werd nog nooit wetenschappelijk bewezen.

Wetenschappelijk onderzoek

Daar komt nu verandering in want in opdracht van The Daily Mile werd een onderzoek uitgevoerd door de universiteiten van Stirling en Edinburgh. Drie maanden lang werden 76 Londense schoolkinderen gevolgd, die drie keer per week 15 minuten liepen. Volgens hun leerkrachten werden ze niet alleen fitter maar voelden ze zich ook beter in hun vel en kregen ze meer zelfvertrouwen. Bovendien gingen hun schoolresultaten erop vooruit. Deze bevindingen lopen gelijk met een onderzoek dat de BBC vorig jaar liet uitvoeren over het effect van beweging op de concentratie van 12000 schoolkinderen. Ook hier bleek dat kinderen die dagelijks bewegen zich makkelijker kunnen concentreren en zich beter voelen.

Photonews 10602640 003

Overheden mee op de kar

Het is algemeen geweten dat kinderen vandaag te weinig actief zijn en te veel zitten. Velen kampen met overgewicht. Het onderzoek van The Daily Mile is een belangrijke trigger om de overheid te stimuleren om het project verder te promoten in scholen. De overheden van Schotland en Wales zijn al enthousiast mee op de kar gesprongen. Zo’n 3200 scholen hebben sinds begin 2018 ingetekend voor het project.

Succesvolle tv-campagne

Naar aanleiding van het onderzoek werd een tv-campagne gelanceerd in april, met in de hoofdrol Elaine Wyllie herself. Dit overtuigde nog eens meer dan 400 scholen – zo’n 135000 kinderen – om meer te gaan bewegen in klasverband. Een groot succes! In totaal zijn er nu 1292 deelnemende scholen in Engeland, 778 in Schotland, 217 in Wales en 85 in Noord-Ierland. We hoeven er wellicht geen tekeningetje bij te maken dat Wyllie compleet delighted is hierdoor! 

One Mile A Day

Ook Vlaanderen ging al overstag voor het concept van The Daily Mile. Energy Lab is de motor achter One Mile A Day. Hiermee stimuleren we schoolkinderen om elke dag te bewegen. Het principe is eenvoudig: het is gratis, er is geen competitie mee gemoeid en je hebt er geen speciale sportaccommodatie of -kledij voor nodig. Wat je ervoor terugkrijgt is enorm waardevol: fitte, gelukkige leerlingen en een superleuk groepsgevoel! Je leest er alles over op de website.Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276