bulletbulletbulletPage 1clipboardfFill 1google-plusShapesocial-linkedinbulletselectFill 1Shapeyoutube

Energy Lab gebruikt cookies om je surfervaring op deze site gemakkelijker te maken (taal,...). 

Menu

Fit naar School wil meer kinderen te voet of met de fiets naar school krijgen

Varia

Het project ‘Fit naar School’ gaat van start in vier verschillende basisscholen in Oostende en heeft als doel om meer kinderen actief naar school te laten komen.

Zo veel mogelijk kinderen actief naar school

Het stadsbestuur van Oostende en Energy Lab willen meer leerlingen met de fiets of te voet naar school krijgen. Hiervoor hebben ze samen een tool ontwikkeld die het mogelijk maakt om de actieve verplaatsing van de kinderen van en naar school te registreren en te analyseren.

De kinderen kunnen aan de hand van high five palen hun actieve verplaatsing naar school registreren via een persoonlijk polsbandje. Iedere high five wordt live doorgestuurd naar het online ‘Fit Naar School’-platform waar klassen en scholen uitgedaagd worden om zoveel mogelijk punten te verzamelen. De leerlingen worden aan de hand van beloningen gemotiveerd om zich actief naar school te begeven. 

“Als er zelfs maar een kleine stijging is van het aantal leerlingen dat met de fiets of te voet naar school komt, is het proefproject een succes. We gaan dan bekijken hoe we het project kunnen verderzetten en uitbreiden naar andere scholen.” zegt Oostends schepen van Onderwijs, Tom Germonpré.

Fit Naar School 2
Kinderen meer met de fiets of te voet naar school laten komen past perfect binnen de missie van Energy Lab om zo veel mogelijk mensen in beweging te brengen en te houden. Een gevarieerd en ruim bewegingsaanbod is uitermate belangrijk om kinderen te blijven prikkelen en te stimuleren naar een actieve levensstijl. Bovendien zal Fit naar School ervoor zorgen dat er minder auto’s aan de schoolpoort staan, wat op zijn beurt tal van voordelen oplevert voor de schoolomgeving.Kristof De Smet, CEO Energy Lab

Pilootproject & wetenschappelijk onderzoek 

Er werden vier Oostendse basisscholen gekozen die deelnemen aan het proefproject: OLVO Vuurtoren, De Morootjes, De Puzzel en de Sint-Lodewijksschool. Vanaf volgend schooljaar zal het project worden uitgebreid naar meer scholen in Oostende.

Bovendien wordt het project meegenomen in de masterproef van Merel Dutry, studente psychologie aan de Universiteit van Gent. Zij verricht een experimentele studie rond het effect van een beloning. Meer bepaald welk soort beloningen kinderen het meeste motiveren om te voet of met de fiets naar school te gaan.

“Aptus zorgde voor de technologie en de integratie van de registraties via de persoonlijke polsbandjes naar een online platform voor de ouders en de leerlingen, met daarnaast een rapportering voor de school. Onze missie is de fysieke en digitale wereld met elkaar te verbinden om zo een positieve impact te hebben op de maatschappij, wat deze oplossing en samenwerking duidelijk aantoont.”Alexander Vanwynsberghe, CEO Aptus
Img 0850

Benieuwd wat Energy Lab voor jou kan doen?

Neem contact op
L1006276